середа, 21 грудня 2016 р.

До відома студентів ІІ та ІІІ курсу товарознавчо-правового відділення.
Дисципліна "Історія держави і права України"
Контрольна робота № 1 
1. На основі аналізу джерел, що додаються до теми, наведіть дані про розселення та звички венедів, антів й слов'ян. Охарактеризуйте процес формування державності у східних слов‘ян. На які етапи його можна умовно поділити?
2. Ознайомтеся з фрагментом Повісті минулих літ (додається), в якому подається сюжет про прихід на Русь варягів. У чому полягає наукова неспроможність норманської та пантюркської теорій походження державності у східних слов‘ян? Якими факторами був зумовлений процес виникнення Давньоруської держави?
3. Розкрийте, у чому полягає основний зміст періодів консолідації, розвитку та занепаду Київської держави.
 4. На грунті знань, отриманих з теорії держави і права, охарактеризуйте форму правління, форму державного устрою та форму політичного режиму Київської Русі; при цьому зверніть увагу на відмінності в політичному механізмі на різних етапах розвитку держави.
5. Зробіть порівняльний аналіз правового становища панівних верств суспільства. Поясніть, який характер носили відносини між феодалами. Використовуючи знання з історії держави і права зарубіжних країн, з'ясуйте які існували відмінності у правовому становищі феодалів на Русі та в Західній Європі та поясніть, чим вони обумовлювалися
6. Дайте характеристику соціально-правового становища вільного населення Київської Русі. Зверніть при цьому увагу на появу у ХІІ столітті ознак зростаючого поневолення вільних селян феодалами.
7. З'ясуйте, в чому полягали особливості соціально-правового становища економічно залежних людей та які правові механізми і в яких межах охороняли їхню особисту свободу.
 8. Поясніть, в чому полягало становище особисто залежного населення як суб‘єктів права.
 9. Здійсніть загальну характеристику державного устрою Київської Русі.
10. Складіть схему організації влади й управління Давньоруської держави.
11. На основі аналізу джерел, що додаються, наведіть приклади та зробіть власні висновки щодо ролі віче та снемів (міжкнязівських з'їздів) в системі органів центрального управління.

Дисципліна "Адміністративне право"
Контрольна робота №1.
Завдання 1.
 Громадянин К. звернувся до відділу соціального забезпечення із заявою про призначення пенсії; громадянин Н. оскаржив до суду накладене на нього адміністративне стягнення; громадянка В. звернулася до прокуратури із скаргою на несвоєчасну виплату заробітної плати; громадянин А. звернувся до директора підприємства із заявою про звільнення за власним бажанням. Які правовідносини виникли у вищезазначених випадках? Надайте їх характеристику.
 Завдання 2.
 Громадянин К. звернувся до органів внутрішніх справ із проханням видати паспорт громадянина України; на громадянина С. було накладено штраф за безквитковий проїзд у громадському транспорті; Міністерство юстиції України зареєструвало політичну партію; на підприємстві працівниками податкової служби було проведено позапланову податкову перевірку. Чи регулюються дані суспільні відносини нормами адміністративного права? Обґрунтуйте відповідь. Проаналізуйте вид та структуру даних адміністративно-правових відносин.

Дисципліна "Господарське право"
Контрольна робота №1.
1.Розкрийте поняття «підприємництво».
2. Які є обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності?
3. Хто не має права займатися підприємницькою діяльністю?
4. Чим відрізняється підприємницька діяльність від некомерційного господарювання?
5.  Назвіть ознаки господарських правовідносин.
6. Що таке господарське законодавство?
 7.Дайте загальну характеристику господарського законодавства.
 8.Наведіть визначення поняття «правове регулювання господарської діяльності». Чи відрізняється воно від поняття «державне регулювання господарської діяльності»?
9.За якими принципами діє система господарювання в Україні? 

Немає коментарів:

Дописати коментар